My Youtube Classes All Notes at One Place Cyberpoint9 on DBMS

Top Important MCQs on Database Management System

CLASS-ONE


1.The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?

A. Database application and the database
B. Data and the database
C. The user and the database application
D. Database application and SQL

Answer: Option A

2.Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?

A. IDMS
B. DB2
C. dBase-II
D. R:base

Answer: Option B

3.The following are components of a database except ________ .

A. user data
B. metadata
C. reports
D. indexes

Answer: Option C

4.An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .

A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

Answer: Option A

5.An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ________ .

A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

Answer: Option C

6.Which of the following products was the first to implement true relational algebra in a PC DBMS?

A. IDMS
B. Oracle
C. dBase-II
D. R:base

Answer: Option D

7.SQL stands for ________ .

A. Structured Query Language
B. Sequential Query Language
C. Structured Question Language
D. Sequential Question Language

Answer: Option A

8.Because it contains a description of its own structure, a database is considered to be ________ .

A. described
B. metadata compatible
C. self-describing
D. an application program

Answer: Option C

9.The following are functions of a DBMS except ________ .

A. creating and processing forms
B. creating databases
C. processing data
D. administrating databases

Answer: Option A

10.Helping people keep track of things is the purpose of a(n) ________ .

A. database
B. table
C. instance
D. relationship

Answer: Option A

11.Which of the following products implemented the CODASYL DBTG model?

A. IDMS
B. DB2
C. dBase-II
D. R:base

Answer: Option A

12.An Enterprise Resource Planning application is an example of a(n) ________ .

A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

Answer: Option B

13.A DBMS that combines a DBMS and an application generator is ________ .

A. Microsoft’s SQL Server
B. Microsoft’s Access
C. IBM’s DB2
D. Oracle Corporation’s Oracle

Answer: Option B

14.You have run an SQL statement that asked the DBMS to display data in a table named USER_TABLES. The results include columns of data labeled “TableName,” “NumberOfColumns” and “PrimaryKey.” You are looking at ________ .

A. user data.
B. metadata
C. A report
D. indexes

Answer: Option B

15.Which of the following is not considered to be a basic element of an enterprise-class database system?

A. Users
B. Database applications
C. DBMS
D. COBOL programs

Answer: Option D

16.The DBMS that is most difficult to use is ________ .

A. Microsoft’s SQL Server
B. Microsoft’s Access
C. IBM’s DB2
D. Oracle Corporation’s Oracle

Answer: Option D


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*